سازمان قطار شهری قم در سال 1387، با هدف مدیریت دو پروژه عظیم مترو و منوریل، به همت مسئولان شهری تأسیس گردید که تا کنون این سازمان با بهره گیری صحیح از منابع و رفع موانع و محدودیت ها توانسته پیشرفت چشمگیری در پروژه های تحت مدیریت خود داشته باشد.
شهر قم هشتمین شهر کشور از لحاظ جمعیت در بین شهرهاي کشور پس از تهران، مشهد، اصفهان ، تبریز، کرج، شیراز و اهواز بوده و دومین شهر زیارتی کشور پس از مشهد محسوب گردیده و از سویی مهمترین مرکز پذیرش طلاب علوم دینی از داخل و خارج از کشور می باشد . از طرف دیگر این شهر نقطه اتصال اصلی ترین راههاي ارتباطی تهران و شمال کشور با جنوب و جنوب غرب و نواحی مرکزي کشور بوده و از این جهت یکی از مهمترین شاهراه هاي مواصلاتی کشور است. مجموعه این خصوصیات سبب گردیده که برنامه ریزي و ساماندهی حمل ونقل و ترافیک شهر قم از اهمیت خاصی برخوردار گردد.
شهر مقدس قم سالیانه میزبان ده ها میلیون مسافر و زائر از سر تا سر ایران و جهان اسلام است که احداث خط A قطار شهري قم (پروژه مترو) به طول 14.8 کیلومتر با 14 ایستگاه و با اولویت بهره برداري حد فاصل ایستگاه A14 (ایستگاه قلعه کامکار) و ایستگاه A9 (حرم مطهر حضرت معصومه) و خط B قطار شهری قم (پروژه منوریل) به طول کلی 18.5 کیلومتر که فاز اول آن حدود ۷ کیلومتر می باشد با 8 ایستگاه و الویت بهره برداری از ایستگاه پایانه (عوارضی قم-کاشان) تا ایستگاه مطهری می تواند پاسخگوي نیاز مسافرتی شهر باشد.
در همین راستا با هدف مدیریت این دو پروژه عظیم ریلی، سازمان قطار شهری قم در سال 1387 به همت مسئولان شهری تأسیس گردید که تا کنون این سازمان با بهرهگیری صحیح از منابع و رفع موانع و محدودیت ها توانسته پیشرفت چشمگیری در پروژه های تحت مدیریت خود داشته باشد.
- برنامه ریزی صحیح منابع سازمانی و جذب منابع جدید ملی و استانی جهت تسریع در روند اجرایی پروژه ها
- جذب و بکارگیری منابع شایسته و متعهد انسانی با نظر به رویکرد تعالی سازمانی
- سعی در پیاده سازی شیوه های اجرایی کارا و موثر و در نهایت تحصیل بهره وری
- پیگیری استفاده از تسهیلات مالی ملی نظیر: اوراق مشارکت، فاینانس، صندوق توسعه ملی و ...
- تلاش در جهت ایجاد تعامل سازنده بین ارگان ها و نهادهای شهری و استانی در جهت تسریع در روند اجرایی پروژه ها